Svetski dan šuma – Docloop posadio novih 350 stabala topole

U okviru naše ekološke platforme 0tisak, sproveli smo akciju pošumljavanja sa partnerima JP Srbijašume i kompanijom Ecoserein, u kojoj je posađeno novih 350 stabala topole na Šumskoj upravi Rit, obeleživši na taj način Svetski dan šuma.

Docloop posadio novih 350 stabala Topole slika 2

Datum: 28.10.2023.

U okviru naše ekološke platforme 0tisak, sproveli smo akciju pošumljavanja sa partnerima JP Srbijašume i kompanijom Ecoserein, u kojoj je posađeno novih 350 stabala topole na Šumskoj upravi Rit, obeleživši na taj način Svetski dan šuma.

Svake godine, 21. marta, širom sveta se obeležava Svetski dan šuma. Ovaj dan ima za cilj podizanje svesti o važnosti šuma i njihovom očuvanju. Jedan od načina da se obeleži ovaj dan jeste organizacija akcija pošumljavanja, sa ciljem da podstakne ljude da se aktivno uključe u obnovu i očuvanje šuma.

Akcija pošumljavanja je važan deo obeležavanja Svetskog dana šuma jer pruža priliku za aktivno učešće građana u očuvanju prirode. Kroz sadnju novih stabala, ljudi mogu doprineti obnovi šuma i stvaranju zdravijeg životnog okruženja. Ova akcija takođe ima edukativnu ulogu, podstičući ljude da se informišu o značaju šuma i njihovom uticaju na životnu sredinu.

Akcija pošumljavanja ima pozitivan uticaj na životnu sredinu. Šume su vitalni deo našeg ekosistema jer proizvode kiseonik, apsorbuju ugljen-dioksid i pružaju stanište za mnoge biljne i životinjske vrste. Kroz pošumljavanje, možemo pomoći u obnovi uništenih šuma i smanjiti negativne efekte deforestacije. Na primer, u nekim delovima sveta, kao što je Amazonija, pošumljavanje je ključno za zaustavljanje rapidnog gubitka šuma i očuvanje biodiverziteta.

Akcija pošumljavanja ima i socio-ekonomski značaj. Šume pružaju izvore hrane, lekovite biljke, drvo za građevinske materijale i ogrev, kao i mogućnosti za turizam i rekreaciju. Kroz pošumljavanje, možemo stvoriti nove izvore prihoda za lokalno stanovništvo i poboljšati kvalitet života u ruralnim područjima. Na primer, u nekim zemljama, kao što je Etiopija, pošumljavanje je deo programa za suzbijanje siromaštva i povećanje zaposlenosti.

Treće, akcija pošumljavanja ima i estetski značaj. Šume su prirodna lepota koja nas okružuje i pružaju nam mir i spokoj. Kroz pošumljavanje, možemo obnoviti pejzaže koji su uništeni urbanizacijom i industrijalizacijom. Na primer, mnogi gradovi širom sveta organizuju akcije pošumljavanja kako bi stvorili zelene površine i poboljšali kvalitet života svojih građana.

Da bismo ostvarili uspeh u akciji pošumljavanja, važno je da se svi uključe. To može biti kroz naše organizovane akcije u kojima se građani mogu prijaviti i učestvovati u sadnji stabala. Takođe, kroz saradnju sa nama, škole i obrazovne institucije mogu organizovati edukativne programe o značaju šuma i pošumljavanju, a druge kompanije se mogu pridružiti Docloop-u u jednoj od budućih zelenih akcija i na taj način pozitivno uticati na zaštitu životne sredine.

Pored toga, vlada i organizacije mogu pružiti podršku akcijama pošumljavanja kroz finansijska sredstva i stručnu pomoć. Ovo će omogućiti veći obim pošumljavanja i brže obnavljanje šuma. Takođe, važno je sprovesti i mere zaštite šuma kako bi se sprečilo dalje uništavanje i očuvala njihova vrednost.

Medijski prilozi

Komentari

  1. Trenutno nema komentara.

Sva polja su obavezna.

DogađajiPrikaži sve

Ostanite u toku s najnovijim događajima i saznajte o našim konferencijama, prezentacijama i aktivnostima koje unapređuju inovaciju i zajednicu.

Sprovedena akcija pošumljavanja “Zasadi za sutra” u Nacionalnom parku Fruška gora

U skladu sa sve većom svesti o značaju očuvanja životne sredine, kompanije Docloop doo i Ecoserein su se udružile sa Javim Preduzećem Nacionalnog parka Fruška gora kako bismo obeležili Svetski dan šuma na delotvoran i inspirativan način. Kao deo naše angažovane inicijative, u okviru koje je planirana sadnja čak 600 sadnica hrasta, u četvrtak 14. marta, uspeli smo da posadimo impozantnih 115 stabala. Ovaj hvale vredan poduhvat nije samo simboličan gest, već i konkretna akcija koja će dugoročno doprineti očuvanju ekosistema i stvaranju zdravijeg i čistijeg okruženja za buduće generacije.
U sklopu sveobuhvatne akcije, osmislili smo edukativni segment koji je privukao veliku pažnju učesnika. U okviru ovog segmenta, održan je informativni čas u kojem su predstavnici uprave Javnog preduzeća Nacionalnog parka Fruška gora podelili svoje bogato znanje o biodiverzitetu ovog izuzetnog prirodnog blaga. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama koje naseljavaju park, kao i da dublje razumeju izazove sa kojima se suočava ova ekosistemski važna oblast u današnjem vremenu. Kroz otvorenu i inspirativnu diskusiju, prisutni su dobili uvid u složenost očuvanja prirodnih staništa i ulogu koju svaki pojedinac može imati u zaštiti i unapređenju ovakvih dragocenih ekosistema.
Nakon što su završeni radovi na pošumljavanju na lokaciji Terazije u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, zajedno sa našim partnerima i klijentima, organizovali smo nezaboravan događaj kao završni pečat uspešno obavljenog posla. Ovaj trenutak okupljanja nije bio samo prilika da se proslavi postignuti napredak u očuvanju prirode, već i prilika za ojačavnje međusobne saradnje i razmene ideja. U opuštenoj atmosferi druženja, svi volonteri su imali priliku da razgovaraju o daljim koracima u očuvanju životne sredine, kao i da uživaju u ručku uz pogled na novo posađene sadnice hrasta koje će rasti i doprineti bogatstvu ove predivne prirodne oaze.
Docloop, kao ekološki osvešćena kompanija koja se bavi digitalizacijom poslovanja i koja je prvi licencirani informacioni posrednik od strane Ministarstva finansija za razmenu elektronskih faktura i drugih elektronskih dokumenata, je nesebično uključila i neprofitnu organizaciju Otisak u ceo proces organizovanja zelenih akcija. Docloop, Otisak i Ecoserein su zajedno već uspešno organizovale akciju pošumljavanja u martu 2023. godine. Tradicija se nastavlja i planira se da saradnja bude sve učestalija, uz sve češća uključenja i drugih firmi koje žele da doprinesu zelenijoj budućnosti. Ukoliko i Vi želite da nam se pridružite, možete nam se obratiti na office@docloop.rs.
Uključivanje kolega, klijenata i saradnika u ovakve plemenite akcije ne samo da promoviše važnost očuvanja životne sredine, već i produbljuje osećaj pripadnosti i odgovornosti prema lokalnoj zajednici. Kroz zajednički napor i angažman, stvara se snažna veza između svih učesnika, dok se istovremeno grade mostovi između poslovnog sveta i zaštite prirode. Ovakve inicijative ne samo da podstiču svest o ekološkim izazovima današnjice, već i doprinose stvaranju pozitivnog društvenog uticaja i promovišu ideju održivog razvoja. Uzbuđenje i entuzijazam koji su prisutni tokom ovakvih događaja oživljavaju duh zajedništva i solidarnosti, stvarajući inspirativnu atmosferu koja nadahnjuje sve prisutne da se angažuju i doprinesu boljoj budućnosti za sve nas.

Saznaj više

Akcija čišćenja reke Save – Docloop očistio priobalje reke Save

Za kompaniju Docloop, zaštita životne sredine je od ključne važnosti, i naš tim namerava da se iz godine u godinu sve više posvećuje zelenim akcijama kako bi ulepšao prirodno okruženje. Voleli bismo da motivišemo i ostale kompanije da nam se pridruže u budućim akcijama, kako bismo zajedno stvorili svetliju budućnost za sve nas, našu decu i našu prirodu!

Saznaj više

Docloop čišćenje priobalja reke Save - slika 3 - Neka reka Sava bude plava

Besplatne konsultacije

Ovaj sajt koristi kolačiće radi boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem prezentacije, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja navedenim u Politici privatnosti i da prihvatate kolačiće na stranicama ovog sajta.